TRENDING

Ulasan Filem: V (2020)

SUBSCRIBE SUKA FILEM DI YOUTUBE!

LIKE DAN FOLLOW KAMI DI LAMAN FACEBOOK

Ulasan Filem: Cuties (2020)


Tahun Terbit |
2020
Pengarah | Mainmouna Doucoure
Pelakon | Fathia Youssouf, Medina El Aidi-Azouni, Esther Gohourou

Menjadi perdebatan di kalangan seluruh penonton filem di dunia, Cuties ialah sebuah filem yang cukup berani dan lantang dan sengaja membakar api. Semenjak filem ni ditayangkan, sememangnya kecaman datang dari pelbagai arah. Tak kira dari agama apa, ramai yang mengecam tindakan Netflix mengedar dan menayangkan filem ni di platform penstriman mereka.

Bagi yang tidak tahu apa-apa, Cuties ialah sebuah filem yang berkisar tentang seorang kanak-kanak yang beragama Islam di Perancis yang terjebak dengan tarian twerking. Twerking ni apa? Hah, yang tu korang googlelah. Malas aku nak cerita panjang lebar.

Baiklah, ulasan aku ini akan memperbahaskan dua sisi filem ni. Satu sisi positif dan satu lagi sisi negatif. Bagi aku, Cuties ini ada balance tetapi cukup kurang ajar apabila bermain dengan isu yang sensitif dengan kebanyakan rakyat di dunia. Bukan Islam sahaja, tapi apa agama dan budaya di dunia takkan selesa bila sesuatu filem itu terarah kepada child pornography. 

Walaupun filem Cuties ni tidaklah berdiri sebagai sebuah filem child pornography, filem ni tetap cuba untuk memaparkan visual ke arah itu. Bagi dewasa yang menonton, semestinya akan rasa sedikit tak selesa bila ada syot yang memaparkan bahagian yang tak patut difokus di bahagian kanak-kanak.

Aku lebih compare pengalaman aku menonton filem Cuties ni seperti menonton filem The Human Centipede mahupun The Serbian Film. Cuma, Cuties ni bukanlah filem yang jijik dari aspek kengerian, darah dan juga psiko, tapi lebih kepada penerimaan aku terhadap theme filem ni yang agak melampau dan tidak patut.

Jika ya pun mahu bercakap pasal sosial dan kematangan kanak-kanak dalam memilih haluan, rasanya terlalu banyak perkara lain selain twerking yang boleh ditonjolkan. Something yang tidaklah berfokus kepada sebuah isu yang menggalakkan orang dewasa bergembira melihat kanak-kanak bergelek sakan depan kamera.

Dari segi positif, filem ni memang agak baik dari segi penceritaan. Banyak isu yang dilontarkan dengan baik walaupun terselit babak yang memang jijik. Cuma, pada aku, positif side filem ni hanyalah pada paparan realiti muslim minority di Perancis yang sentiasa menjadikan remaja di sana berada dalam keadaan dilema.

Cuties semamangnya mempunyai idea yang cukup bijak. Sayangnya, bagaimana filem ni dipersembahkan adalah sedikit mengecewakan. Sebuah hamparan kisah yang cukup realistik tentang kanak-kanak muslim di sana harus ada, tapi tidaklah sampai paparannya terlalu melampau dan menggalakkan pedophilia bergembira.

Secara keseluruhannya, apa yang aku boleh katakana, filem ni memang bukan untuk kanak-kanak walaupun ianya ialah filem yang ada watak kanak-kanak. Namun, sebagai dewasa pun, aku sendiri agak kurang selesa dengan filem ni dan berharap bahawa cukuplah Cuties menjadi sebuah filem dengan apa yang ada, dan tiada lagi filem lain.

Tonton atau tak, itu hak korang. Tapi, aku rasa, bagi siapa yang memang support filem Cuties di Netflix, maka rasanya korang kena ceklah something wrong. Kanak-kanak harus berdiri sebagai subjek filem yang mempunyai mesej yang baik dan bukan sekadar menjadi bahan pemuas nafsu orang dewasa.  
Mereka kan masa depan kita…


LIKE DAN FOLLOW KAMI DI FACEBOOK



==========================================

Comments

Menarik!

Huraian Babak Kemuncak Filem 'Misteri Dilaila' [SPOILER ALERT]

5 Filem Malaysia Paling 'Panas' Yang Berjaya Ditayangkan [Part 1]

Menyelami Kelebihan 'Doa Bismillah 9' Yang Diucapkan Dalam Filem 'Munafik 2'

Ulasan Ringkas Setiap Episod Siri 'KL Gangster: Underworld' [SPOILER ALERT]

5 Filem Malaysia Paling 'Panas' Yang Berjaya Ditayangkan [Part 2]

Bagaimana Menonton Netflix Di Laptop/ PC Tanpa Menggunakan Pelayar Internet

Huraian Babak Kemuncak Filem 'Pengabdi Setan' [SPOILER ALERT]

Analisa Dan Huraian Penuh Filem 'Pulang' [SPOILER ALERT]

10 Ayat Pendiding Yang Digunakan Dalam Filem 'Munafik 2' [SEBARKAN]

Membedah 5 Lagu Dari Filem 'Hantu Kak Limah' [SPOILER ALERT]